Dostęp został zablokowany

Dostęp został zablokowany

Postprzez kapsel666 21 wrz 2010, o 10:59

cche wejsc do strony netia on-line do swojego konta na netia.pl i pisze mi cos takiego DOSTĘP ZOSTAŁ ZABLOKOWANY. Po wpisaniu konta abonenta i hasła. Co robic?
kapsel666
 
Posty: 9
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 17:26

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez CreamDealer 21 wrz 2010, o 14:21

A może zostałeś już zmigrowany do Ogicom?

Spróbuj użyć tych samych danych logowania w panel.ogicom.pl
CreamDealer
Administrator
 
Posty: 4
Dołączył(a): 16 lip 2009, o 17:09

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 21 wrz 2010, o 20:54

kapsel666
A jak tam czuje się temat prędkości Twojego łącza? Sprawdzałeś, reklamowałeś? Jakoś tak nagle ucichło...
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez kapsel666 21 wrz 2010, o 22:14

Na razie nic nie robilem. Prędkość z przeklej.pl na IDM mam 2 MB/s inne transfery są mniejsze ale mysle ze to jest wina ogranczen serwerów . Czy sie mylę?
kapsel666
 
Posty: 9
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 17:26

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 22 wrz 2010, o 16:00

W poprzednim wątku napisałeś [swego czasu], że:
"Wczoraj zarejestrowałem router i internet...". Czyli wszedłeś - na początku swojej przygody z Netią - w ustawienia swojego ASMAXA? Sprawdź więc ustawienia łącza "zadane" przez Netię - podpowiedź masz w poprzednim wątku. Odpowiesz sobie tym samym na pytanie dot. transferów, serwerów i innych takich.

Jeśli to Twój router i poza Tobą nikt w nim nie grzebał (router fabrycznie nowy) - to w ramach podpowiedzi:
"Domyślna nazwa użytkownika i hasło z uprawnieniami administratora to: admin/admin"
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez kapsel666 23 wrz 2010, o 22:18

Siema. Wiec tak. Podłączyłem się pod router który wykazał takie coś:


Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Wychodzi na to że router nie spowalnia mi łącza gdyż jest : Downstream (Kbps): 19784. Teraz mój wynik na speedtest.net bez zbędnych programów:
Obrazek

Aż sie dziwie ze podskoczyło do 16MB/s (jeden pomiar wczeniej 12 MB/s) Jest to spowodowane moze tym ze sprawdam po kablu, (przez WI-FI średnio jak widziałeś było 11MB/s) Masz jakieś pomysły dlaczego ciągle nie mam 20 MB/s??

pozdro
kapsel666
 
Posty: 9
Dołączył(a): 27 sie 2010, o 17:26

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 24 wrz 2010, o 22:23

Według danych ze statusu ADSLa masz "prawie" 20Mbit/s.
A konkretnie 19,7Mbit/s. Oznacza to, że na taką przepustowość jest zestawione fizycznie łącze. Moim zdaniem nie ma o co kopii kruszyć. Najprawdopodobniej (ale to tylko przypuszczenie) jest to granica możliwości technicznych łącza miedzianego, które posiadasz. Co i tak w krajowych realiach jest bardzo dobrym wynikiem. Wyciskanie więcej metodą reklamowania - może poprawić ten wynik, albo zaszkodzić stabilności pracy łącza - wybór należy do Ciebie.
Teraz kwestia pomiaru speedtestem - cytuję:
" Pomiar prędkości łącza wykonywany jest w 4 krokach.
1. Prędkość downloadu – pobieranie danych z serwera na Wasz komputer (download)
2. Prędkość uploadu – wysyłanie danych z Waszego komputera na odległy serwer (upload)
3. Czas reakcji (ping) - testowanie jakości połączenia między Twoim komputerem i odległy serwerem poprzez mierzenie liczby zgubionych pakietów (danych) oraz czasu potrzebnego do ich transmisji, podawanego w milisekundach (tysięcznych sekundy)
4. Stabilność – stosunek między najszybszym i najwolniejszym pobraniem x identycznych plików testowych (100% = najlepszy wynik)"
Oznacza to, że odczyt przepustowości łącza to statystyka + czynniki wpływające 'po drodze' na chwilowe zmiany jakościowe. Innymi słowy statystyka speedtestem da Ci ogólne pojęcie a nie precyzyjny pomiar.
Dlatego w innym wątku pokazałem Ci jak na wynik w speedtest wpływa np. włączony IP QoS.
Sprawdź jeszcze dla czystej zabawy swoje łącze na http://www.numion.org - dostaniesz trochę szerszą informację + średnią z pomiarów.

Wspomniałeś o 11Mbit/s w przypadku połączenia przez WiFi. Sprawdź ustawienia WiFi (Access Pointa). Konkretnie - czy masz ustawiony standard b czy b+g. I jaka przepustowość łącza zestawiana jest przez kartę WiFi w komputerze. Znajdziesz to w karcie statusu łącza (Windows: Panel sterowania -> Połączenia sieciowe). Standardem jakościowym jest od jakiegoś czasu przynajmniej 54Mbit/s (dla 802.11g). Za drobne pieniądze można obecnie zrobić przesiadkę na 802.11n w wersji Lite (150Mbit/s) - jeśli chcesz poprawić przepustowość połączenia od notebooka do routera.
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez kemotore 28 wrz 2010, o 09:50

Witam
Też miałem najczęściej 14-16 Mb/s w windowsie , po przesiadce na Ubuntu widzę cały czas max, czyli lecą do mnie pliki z prędkością nawet 2,6 MB/s
Teściki widać w wątku

poczatki-internetu-z-netii-t82.html

ZAINSTALUJ SOBIE NA PENIE UBUNTU I WTEDY TESTUJ ŁĄCZE

Oto wynik z dzisiaj (Ubuntu , Opera, godzina 15.50 )

http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... 75,473,525
kemotore
 
Posty: 23
Dołączył(a): 20 kwi 2010, o 14:01

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 28 wrz 2010, o 21:38

Zapewniam Cię, że na prędkość Internetu wpływ mają inne czynniki, dużo trywialniejsze, niż magia jakiegoś ukrytego wunderwaffe w Ubuntu.

Iluzoryczną przewagą Ubuntu nad Windą w Twoich testach jest to, że poza może managerem aktualizacji cała reszta oprogramowania nie ma w sumie potrzeby "korespondowania ze światem" przez Internet. Równie dobrze mógłbyś nie mieć Internetu. Potencjalnie żadem składnik defaultowego systemu nie zaprotestuje, że nie może dostać się do Internetu.
Większość ludzi piszących oprogramowanie komercyjne na WIndę liczy na dobre i długoterminowe relacje (kasa, kasa, kasa...) ze swoimi Klientami. Tak więc prawie każdy program, przeglądarka, czy też klient poczty pod Windę ma z definicji włączoną opcję "autoupdate". Włącz Firefoxa pod Windą i zobacz ile czasu wstaje. Ciągnie update pluginów, sprawdza aktualizację etc. Przy okazji potwierdza statystykę pozycji teamu takiej np. Mozilli na rynku.
Oznacza to w praktyce, że odpalamy Windę, Firefoxa, robimy speedtest i :!: :twisted: :?:

Ale nie wpadajmy w depresję z powodu wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy... Każda sroczka swój ogonek chwali. Podobny efekt uzyskasz instalując "gołego" np. Windowsa 2000 Pro 8-) i blokując mu mechanizm Aktualizacji. Będzie zapierniczał jak talala. Możesz też pod Ubuntu zainstalować sobie Lynxa i wtedy nic już nie popsuje wyników speedtestu (poza samym speedtestem) :lol:
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez kemotore 29 wrz 2010, o 08:06

Swoje przemyślenia mam na podstawie Windowsa Vista 64bity i Ubuntu 10.4
Jak dla mnie to w Ubuntu i Windowsie ściągają się aktualizacje więc remis.

Czysty przykład to działanie ftp po sieci wewnętrznej (100Mb) w Windowsie idzie max 3,6 MB/s pod Ubuntu 5,2 MB/s z tym samym urządzeniem. Nic dodać nic ująć, coś tam lepszego ma to Ubuntu.
kemotore
 
Posty: 23
Dołączył(a): 20 kwi 2010, o 14:01

Następna strona

Powrót do Usługi na linii TP


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron