Dostęp został zablokowany

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 29 wrz 2010, o 11:04

"Przychodzi Baba do lekarza i mówi: Panie Doktorze jak piję kawę to odczuwam kłucie w prawym oku. Niech Pani weźmie moją kawę i pokarze mi jak Pani pije kawę... Ooo już wystarczy. Następnym razem proszę przed wypiciem kawy wyjąć z filiżanki łyżeczkę" ;)
Vista to temat-rzeka. Bill Gate$$$ nie płaci mi za akcję oswajania klientów ze swoimi produktami... Zwłaszcza tymi schodzącymi z rynku :D

Jest sporo elementów wpływających na transfery, czasem jest to jakiś firewall, czasem antywirus, a czasem ustawienia samej Visty. Możesz dla checy popróbować np. zabaw z taką opcję jak "TCP Autotuning". Czasem jest ona przyczyną wolnych a nawet bardzo transferów...
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez kemotore 29 wrz 2010, o 23:19

TERE FERE
Jak to mówi moja Córa!


Niech każdy spróbuje, stesuje i wyciągnie wnioski.

Wskazuje tylko proste darmowe rozwiązania.
Nie ma tylko jednego słusznego systemu, jak komputer to nie musi on być z windowsem
Czy ktoś to weźmie poważnie to już jego wola.
powodzonka

P.S.
Coś mi zalatuje jakbyś był z błękitnej linii TP :)
kemotore
 
Posty: 23
Dołączył(a): 20 kwi 2010, o 14:01

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 7 paź 2010, o 11:22

kemotore
Jasne - każdy kto przeciw Netii, na której temat piejesz te swoje peany - musi być pracownikiem TP... Jakie to typowe w tym kraju. Samiec - Twój wróg. Lewak = komunista. Przedsiębiorca - złodziej i krętacz. Pewien Pan Jarosław - almost faszysta... W Warszawie mieszkają cwaniacy, w Poznaniu akuratne ludzie, a w Krakowie Smok Wawelski. Kończą się argumenty zaczyna się pisanie donosów do Skarbowego.
Pozostawiam bez komentarza. Nie zamierzam udowadniać, że nie jestem wielbłądem.

Odwrócę Twój pomysł na "zamieszanie w talerzu" - a może to Ty jesteś właśnie inną formą życia z Netii? Byli tu już konsultanci. Ale oni mieli przynajmniej cywilną odwagę przyznać się skąd są i próbowali pomóc. Raz lepiej, raz gorzej. Ale próbowali i chwała im za to.

Ty przychodzisz i wmawiasz wszystkim, że są kretynami, ponieważ za jakiegoś operatora nie sprawdzili "swoich warunków" technicznych. Są ograniczeni, ponieważ nie potrafią zrozumieć, że za wolny Internet odpowiada Bill Gates i jego Windowsy.
Sądzę, że wielu z odwiedzających to forum ma już za sobą okres dojrzewania i próbę udowodnienia światu, że jest pełen debili, którzy zamiast brać za free, wywalają kasę na jakieś zbędne Windowsy. A potem mają jeszcze jakieś wyssane z palca pretensje dla Twojego guru (sponsora?), będącego tylko jednym z wielu dostawców dostępu do Internetu.

Jak rozumiem kupując samochód jedziesz najpierw sprawdzić do huty jaki mają wsad do pieca, potem do dostawcy opon, elektroniki etc...
Ja dla odmiany idę kupić samochód, który mi odpowiada. Kasa, standard wyposażenia, opinia o dealerze/serwisie. Jak dostanę bubel, to reklamuję go, aż do skutku.
Uprzedzając cenną sugestię zaznaczam, nie pracuję również dla Forda, Fiata, Koreańczyków, czy też innych takich.
Płacę i wymagam. Nie onanizuję się teoretyczną szybkością, teoretycznym spalaniem i swym sprytem w kupowaniu wszystkiego za mniej niż 1 PLN.
W dorosłym świecie nie nic ma za free. To za co nie zapłacisz kasą, zapłacisz czymś innym, czego może nawet nie zauważasz.
Czas więc przestać pluć z balkonu i czas wreszcie dorosnąć...

Tyle w temacie.
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez kemotore 11 paź 2010, o 17:18

Mam wrażenie bezsensownie uciekającego czasu pisząc odpowiedź na twoje posty :)
Nikt tu nigoko nie sponsoruje, naciąga czy wyzywa od debili.
Podrzuciłem tylko dobry sposób na diagnozę łącza, szybki linuxik na penie i odpalasz go na kompie, testujesz i wtedy masz 100% pewność czy czasem coś ci się nie przyszwędało do okienek.

A przysłowie na dziś:

Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny

Pozdrowionka

ZADOWOLONY KLIENT NETII (jedyny co wdałsię tutaj w dyskusję)
kemotore
 
Posty: 23
Dołączył(a): 20 kwi 2010, o 14:01

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 14 paź 2010, o 22:49

"Mam wrażenie bezsensownie uciekającego czasu pisząc odpowiedź na twoje posty :)"
To po co zachowujesz się jak dziecko Neostrady i albo powiesz ostatnie słowo, albo żyłki Ci pękną...
Po co w ogóle piszesz? Żeby postawić kropkę nad "i"?

Ubuntu na penie... Jasne... Narzędzie do testowania łącza... ha ha ha...
Popatrzmy na to na to tymi Twoimi hipnotyzującymi oczami Pana Kota...

Oдиннадцать [Odinadcać] :D
Я вижу, как дизайнеры в моей компании приходят на работу,
Widzę jak projektanci u mnie w firmie przychodzą do pracy,

Двенадцать [Dwienadcat]
и они положили свои пенисы, включают в Ubuntu
wsadzają te swoje peny-iski, odpalają Ubuntu

Пятнадцать [Piatnatcat]
...Они ждут очень долго...долго...
...czekają sobie długo... długo...

Шестнадцать [Szestnatcat]
...а затем вино и AutoCAD.
a potem Wino i AutoCAD.

И, наконец, только тихо тихо
A na koniec jest tylko cicho, cicho.

Słychać jak zaczynają popiskiwać piórka na kalce technicznej...
Łącze przetestować można na poziomie ADSLa, a nie opowiadać bajki o mulących okienkach. Proponuję testy robić wyłącznie MacBookami, bo mnie akurat na takim sprzęcie najlepiej hula Internet... Oczywiście w Polsce A+, bo w Polsce B- Internet testuje się rzucając ziemniakiem. Matko... zabierz do domu swe dzieci i Naszą Klasę.

Na pewnym forum Linuxowym pojawiał się koleś, który miał w stopce wpisane swoje motto i stosunek do forumowych dzieciaków:
"Ubuntu - najlepsza dystrybucja dla początkujących fanatyków Linuxa, którym nigdy nie udało się przebrnąć przez instalację Debiana".
Żeby nie było - na jednym z dysków mam dla zasady (i swojego dziecka) partycję z posadzonym Ubuntu, choć osobiście wolę najnowszą Fedorę (kto jest bardziej ambitny niech odpali ją sobie z LiveCD). Ale de gustibus non est disputandum. Każdy powinien dokonywać własnych wyborów - nie każdy lata starym Jakiem 42 do pracy, choć jest on zdecydowanie szybszy od np. Opla Insignia. :lol:

Tak trudno Ci zrozumieć, że na to forum przychodzą ludzie wywalić swoje problemy z Netią. Powtórzę - wywalić swoje problemy z Netią - a nie podlizywać się kolegom z firmy?
Od "łubu dubu, niech nam żyje Prezes klubu" jest inne forum. Idź sobie na nie i pisz, że firma jest naj... klienci to kretyni, tribalwar to nudna wredna menda, Ubuntu powinno być w promocji z wibratoro-penem, a w kolejnej reklamie powinno się zwiastować 40Mbit/s za 28,99PLN. I świat stanie się piękniejszy...

Tylko, że ja i mnóstwo ludzi mamy nadal minutę za 35 groszy i 2Mbit/s Internetu. Za tyle samo w "Hipnotyzującej II" i najnowszej promocji TP dostaje się obecnie 8Mbit/s i plan taryfowy z minutą za 17groszy.
Jakoś nie widzę tych super handlowców zagłaskujących mnie Klienta optymalizacją mojej umowy...
Widzę natomiast "zamiataczy tematu pod dywan" nieudolnie konkludujących "bezsensownie uciekającym czasem".
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez kemotore 18 paź 2010, o 11:22

Witam
To nie jest kropka nad i
Musisz być kobietą skoro aż tyle literek wklepałeś i się nagadałeś bez sensu, dlatego napisałem o tym czasie.
Ubuntu na penie to najprostszy sposób sprawdzenia prędkości.
Są prędkości synchronizacji modemu i prędkość na poziomie IP.
Co z tego że mój modem synchronizuje się na 25 000 jak mam największy transfer 2.6 MB/s a powinienem mieć ponad 3 MB/s , kupuję prędkość na poziomie IP do 20 0000 a nie na ile mi się modem synchronizuje.

Powodzenia w przygotowaniu kolejnej bezsensownej riposty ;-)
kemotore
 
Posty: 23
Dołączył(a): 20 kwi 2010, o 14:01

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 24 paź 2010, o 15:56

kemotore
Jesteś kandydatem na radnego PISu, czy PO? Pytam, ponieważ zachowujesz się co najmniej jak jakiś Übermensch.
Rościsz sobie prawo do do szufladkowania i dyskredytowania ludzi. Jak ktoś nie bije pokłonów prorokowi i jego wyssanym z paluszka prawdom objawionym - jest do oplucia lekceważącym tekstem, a najlepiej do medialnego zabanowania. Jak coś nie jest "po Twojemu" to rozmówca jest kobietą, pracownikiem TP, a za chwilę zapewne gejem.
Masz jakiś problem z kobietami? Jakaś kategoria podludzi czy co??? A może masz problem z TP?

Podsumujmy - zamykając wątek...
To prawda - jest prędkość transmisji łącza zestawionego przez Operatora i prędkość transmisji w tzw. Core sieci do tzw. "Internet Exchange Point" czyli punktu wymiany ruchu międzyoperatorskiego.
O ile mam aktualne dane to Warszawski punkt (PLIX) ma statystycznie przepływ miesięczny danych na poziomie lekko ponad 100Gbps przy ponad 150 firmach uczestniczących w wymianie ruchu. Netia też tam jest, co mnie cieszy.
I tak wygląda kosmos...

Wróćmy na Ziemię.
Nie ma co robić ludziom wody z mózgu i odwracać uwagi od spraw kluczowych dla tego forum, bajkami o wunderwaffe.

Na poziomie tego forum czyli problemów z Operatorem kierunek eskalacji jest prosty.
Mam podejrzenie, że nie otrzymuję tego co jest w umowie, ponieważ sprawdziłem jakimś speedtestem lub zauważyłem obserwując prędkość pobierania plików?
Najbanalniejszym miejscem, w którym każdy może popatrzeć na to co dostaje od dostawcy jest jego własny ADSL. kemotore naiwnie myśli, że kupuje 20Mbit - to dostanie 20Mbit, aż do punktu styku z Telią Sonerą.
Operator nie zawiera umowy na prędkość po całym świecie. Operator zawiera z nami umowę na przepustowość łącza do naszego ADSLa. Na jaką prędkość zsynchronizuje się komuś ADSL jest podstawą ewentualnej reklamacji.

Nie łudźmy się. Nikt nie podpisze w chwili obecnej cyrografu na to, że gwarantuje home userowi 20Mbit dalej niż jego własna sieć dostępowa oferuje. Tak więc kiełbasa przedwyborcza nie przyda się tu na nic.

Pozytywem jest dla nas Konsumentów to, że praktycznie każdy z dużych Operatorów (Netia, TP, Dialog) posiada na tyle rozbudowane, liczone w dziesiątkach Gbps punkty styku zarówno do krajowych "IX"-ów jak i międzynarodowych punktów wymiany ruchu, że spodziewać możemy się, co najwyżej śladowych problemów z przepustowością.
To na co kemotore nieudolnie próbuje zwrócić uwagę - to overbooking łączy, niestety, typowy u małych lokalnych providerów sieci po miasteczkach i wioskach. Zazwyczaj mamy tam 54Mbps po WiFi lub nawet 100Mbit po sieci osiedlowej, ale obsługuje to potem łącze dla SMB 10Mbps doprowadzone do siedziby providera przez TP, Netię lub DIalog.

Podobna sytuacja miała też miejsce u niektórych dostawców telewizji kablowej bawiących się w "Triple-play" ;) Tam do modemu kablowego było np. 20Mbps, ale od budynkowego węzła do sieci Operatora np. 6Mbps.
Proponuję w takiej sieci zaproponować swojemu dostawcy gwarancję pasma. Obawiam się, że nawet kemotore, potrząsający tak dzielnie piórami nie ma w swojej umowie ani gwarancji pasma, ani nawet śladu po SLA.

Jeśli już mamy stabilne i poprawnie pracujące łącze, możemy posprzątać sobie to co jest nie tak w naszej sieci domowej lub naszym komputerze.

Drogi kemotore możesz więc opluwać mnie ile chcesz i być, jak zwykle ostatnio, nieuprzejmy.
Asertywność jest czymś czego Ciebie jak widać nie uczono. Bozia, jak ją rozdawała i przyszedł czas na Ciebie - miała wtedy zapewne wolne.
Pamiętaj wszakże o jednym - jeśli przekroczysz pewne granice - wyjedziesz z tego forum ekspresowo :!: .
Nic nie wnosisz, a jedynie zachowujesz się hmm... niegodnie.
Ostatnim razem byłeś na tym forum, pisząc z adresu, który ma w swej nazwie " .internetdsl.tpnet.pl" (Adres IP pomijam).

Wmawianie ludziom, żeby wzięli sobie Linuxa zamiast reklamować realne warunki jest odwracaniem uwagi i zwykłym znachorstwem.
Zaryzykuję stwierdzenie, że większość ludzi odwiedzających to forum nie ma pojęcia co to jest Linux i jak instaluje się Ubuntu na pendrivie. Dla nich niebieski ekran w Windowsach oznacza zazwyczaj "sformatuj sobie dysk i zainstaluj Windows ponownie".

Jeśli ktoś chce spróbować swoich sił z Ubuntu, a nie wie nic na ten temat - powinien iść do kiosku z gazetami lub innego Empiku, kupić np. "Linux Magazine" lub inną gazetę z dołączoną płytą LiveCD z dystrybucją Ubuntu lub inną (Knoppix, Fedora, etc.).
Potem po wystartowaniu komputera z tej płyty powinien wybrać opcję "bez instalacji" i spróbować swoich sił z tymi - niewątpliwie genialnymi - "braćmi mniejszymi" Unixa.
Ale robiąc speedtest z Linuxa należy pamiętać, że to co zobaczymy w wynikach jest efektem działania większej całości.
W wątku
umowa-na-20mbit-i-telefon-non-stop-t93.html
nie bez powodu pokazałem dane ze speedtesta, zafałszowane przez QoS routera. Na to nie pomoże Linux, Windows i modły do Steva Jobsa. Solidne, nastawione na potencjalną reklamacje badania jakości łącza należy zacząć od punktu styku z usługą - czyli ADSLem, routerem, AP-ekiem... Potem można wyciągać wnioski i dzwonić do Operatora lub po znajomych, którzy instalowali nam sprzęt w domu. Jest o czym "konkretnie" rozmawiać.
Czasem trzeba zdobyć się na wysiłek i napisać kilkanaście zdań od siebie, aby wnieść coś konstruktywnego.
Mam nadzieję na rzeczową odpowiedź i po kolejnym poscie - Wątek zamykam...
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez kemotore 25 paź 2010, o 00:36

WIEM!
tribalwar JEST DOMOKRĄŻCĄ dlatego ma tyle do powiedzenia z zerową ilością konkretów :)
kemotore
 
Posty: 23
Dołączył(a): 20 kwi 2010, o 14:01

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez serce i rozum 31 paź 2010, o 12:52

witaj tribalwar - moze ja pomoge?
serce mowi mi: tribalwar - podziwiam twoją cierpliwosc. Jak widac sa ludzie i sa parapety. Sorki taborety.
a rozum na to: kemotore jak na faceta który jest w polowie 30stki zachowuje sie jak pajac. Może tribalwar jest domokrazca, ale przynajmniej pomaga. Dzieli sie wiedza w sposob ogolnie zrozumialy. A ze robi to cokolwiek rozwlekle to inna sprawa. To nie forum smsowe.
Tobie kemotore to przeszkadza. Puszczasz te swoje bucowate pierdy i potem wwachujesz sie w nie jak jakis nimfoman. Twoje miejsce na tym formu to reklama netii. Acha jeszcze stale udowadniasz wszem i wobec ze razem z krowa soltysa jestescie najmundrzejsi z calej wsi.
Zadalam sobie troche trudu i przeczytalam to co obaj piszecie. tribal opisuje problemy i podpowiada co z nimi zrobic. kemot zachowuje sie chwilami jak dziecko z nowa zabawka. A chwilami jak zwykly forumowy TROLL.
Piszesz bajki o super netii na forum na ktorym wsciekli klienci rzucaja w nich stolcem. Ludzie robia to za ich sinusoidalny profesjonalizm. Pewnie potem chodzisz z jakims Karolem z netii na cienkie piffko. Albo to ty jestes ten Karol z netii?
Napisales ze masz internet 20M z netii w Sycowie. 380m po kablu. Jestes super zorientowany. Jest to najlepszy operator w twoim miescie. Ma wszedzie swoja infrastrukture. Moze tak jest. Ale twoje dane nie potwierdzaja tego.
Zacytuje twoje wynurzenie - "Mój numer umowy to 04**/**/HPA/****". Hmm...
Analiza danych. Tak na spoko. To ty masz panie T**** S. na ta swoja ulice K****** w Sycowie lacze od telekomunikacji polskiej? Nie od kochanej netii?
inetnum: 79.189.***.***, port igx***.internetdsl.tpnet.pl, wezel TPNET.PL MIEDZYBORZ - czyli lacze w pelni obslugiwane przez tp. Pachnie to dostepem wlr. Umowa i faktura od najlepszego operatora. A lacze od tego niedobrego. Zycie na dopalaczach jest zycie w iluzji.
Tak na ptasi mozdzek jakby nie bylo tej oblesnej tp na twojej wsi to calowalbys po stopach GSM za edge.
Parametry teletransmisyjne - snr=6/6, line att=13/8 dBm. Lacze dlugosci 940 m. Max download na poziomie 24xxxkb/s. O ile lacze o tak kiepskich parametrach nie pojdzie w rozsynchro.
Kolejny najarany z 20-oma mega latajacymi po gumie od majtek.
Tak w ogole to handlujesz w sieci parapetami (firma K****X) i znany jestes z nachalnej reklamy na innych forach. Jak widac wiesz co mowisz o technice. Domokrazca tak?
Tribal zabanuj ten parapet. Plis. W tym kraju wiedza uwiera niektorych w ostatnie niewypalone obszary neocortexu.
Szkoda zasmiecac forum parapetowymi wyznania tego TROLLA.


1121002803147.png
speedtest.net by serce i rozum
1121002803147.png (20.12 KiB) Przeglądane 2599 razy


Edit: Zmoderowano na osobistą prośbę niejakiego kemotore...
serce i rozum
 
Posty: 1
Dołączył(a): 24 paź 2010, o 18:31

Re: Dostęp został zablokowany

Postprzez tribalwar 31 paź 2010, o 23:37

serce i rozum
Dzięki dobry człowieku za wsparcie.
Aż takiej reakcji nie spodziewałem się - powiem szczerze. Ciekawe informacje. Dają do myślenia.

Łącze o parametrach "Parametry teletransmisyjne - snr=6/6" to faktycznie ruletka. Osobiście wolałbym 10/10 choćby za cenę niższej prędkości. Ale nie moje kury - nie mój kurnik.

Wątek zamykam, ponieważ zrobił się już dawno off-topic. Aczkolwiek mam nadzieję, że ktoś skorzysta z jego warstwy edukacyjnej.
tribalwar
 
Posty: 65
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 13:04

Poprzednia strona

Powrót do Usługi na linii TP


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron